Andijvie Krul
Andijvie Krul wordt ook wel Krulandijvie – Grosse Pancalière genoemd.
Krul andijvie kan je vanaf juni tot juli buiten op een zaaibed of in regels zaaien. Na 3 to4 weken uitplanten of uitdunnen. Krulandijvie wordt vaak als frisee-sla gebruikt in mengsels met radicchio en pluksla. In 1 gram zaden zitten ongeveer 750 stuks Krul Andijvie zaadjes.
Productkenmerken
 Een sterk gekruld ras.
 Krop is plat en goed gevuld.
 Geschikt voor volle grond teelt.
Uitgesproken bittere smaak
Naast de gewone andijvie heb je ook de krulandijvie of frisée. Het is een vrij open gele krop met, zoals de naam verraadt, krullerige groene bladeren. De krulandijvie wordt als sla aangeboden en altijd rauw gegeten. In vergelijking met gewone andijvie heeft deze soort een meer uitgesproken bittere smaak.
Krul Andijvie combinaties
Uitstekend te combineren met ui, knoflook, Spaanse peper, uitgebakken spekjes, sinaasappel, appel, rozijnen, druiven, kaas, vinaigrette.
Verse Krulandijvie
De meest smakelijke krulandijvie heeft een fris uiterlijk, voelt stevig aan en heeft geen slappe blaadjes of bruine uiteinden. De bladeren moeten onbeschadigd en mooi lichtgroen van kleur zijn.
Krulandijvie bewaren?
Krulandijvie kan je het beste zo snel mogelijk na het oogsten eten. Een verse krop kan onverpakt, of in een plastic zak met gaatjes, op een koele plaats (tot 14ºC), of in het groentevak van de koelkast, 1 à 2 dagen worden bewaard.
Andijvie Krul Invriezen?
Na 3 minuten blancheren kan krulandijvie in een goed gesloten plastic zak worden ingevroren. Zo is krulandijvie bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
Tip
Voeg bij het schoonmaken van verse krulandijvie een eetlepel zout aan het waswater toe; eventuele slakken laten dan makkelijk los van de andijvie. Weetjes Scheur de bladeren of laat ze heel, maar je mag krulandijvie beslist niet snijden. Als je krulandijvie snijdt worden de bladeren bij de snijranden bruin en gaat het krullerige effect verloren.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.
Recept krulandijvie stampot
Ingrediënten voor 4 personen: 600 gr gesneden andijvie, 2,5 kg geschilde aardappels in stukken, 500 gr gerookte spekblokjes ( kan ook zonder spekjes) 1 bekertje creme fraiche, flinke scheut melk, zout naar smaak, peper naar smaak, 1 theelepel nootmuskaat.
Bereidingswijze: Neem een een flinke pan en kook hierin de aardappels totdat ze gaar zijn. Bak eventueel in een koekenpan de spekjes uit. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stamp je ze fijn met een stamper. Voeg de melk toe en roer goed door tot je een romige massa hebt. Voeg nu de creme fraiche, zout, peper en nootmuskaat toe. Goed roeren. Roer als laatste de spekjes en de andijvie er door heen. Nog even op een matig vuur al roerend verwarmen zodat de stamp goed heet is.
Bron: https://www.gekopgroente.nl