Bokashi Starter

 7,85 37,95 incl. btw

Bokashi Starter

 7,85 37,95 incl. btw

Bokashi starter gebruikt u samen met uw keukenresten en klein tuinmateriaal in de Bokashi keukenemmer of kliko. Je kunt het ook gebruiken als wortelgroeiverbeteraar bij planten.

Bokashi starter

Bokashi starter gebruikt u samen met uw keukenresten en klein tuinmateriaal in de Bokashi keukenemmer of Bokashi kliko.

1 of 2 kilo verpakking?

Voor sommige klanten bleek de 2 kilo verpakking te veel. Daarom is Bokashi starter nu ook per 1 kilo verpakking verkrijgbaar. Bij het bestellen krijgt u diverse keuzemogelijkheden. Hierbij kunt u nu dus ook kiezen voor de 1 kilo verpakking.

Hoe gebruik je de Bokashi starter?

Je gaat laagsgewijs fermenteren in een emmer of container, volgens de “lasagnemethode”. Het resultaat is een uitstekende bodemverbeteraar, zonder onaangename geuren. De Bokashi starter is vervaardigd van 100% tarwezemelen die zijn gefermenteerd met Effectieve Micro-organismen (EM®). Deze starter verrijkt de substraten (grondmengsels) en zet de fermentatie in gang in de Bokashi-emmer.

Wat is de Bokashi starter?

De starter bestaat uit tarwezemelen die zijn verrijkt met Effectieve Micro-organismen. Deze starter kan ook worden gebruikt bij het verpotten van planten en bloemen, en als bodemvoeding. De Bokashi starter is een volledig natuurlijk product, samengesteld uit tarwezemelen die zijn gefermenteerd met EM®-technologie. Het activeert de fermentatie in de Bokashi-emmer, waardoor je overtollig voedsel kunt recyclen tot een waardevol materiaal voor de bodem en planten, zonder onaangename geuren of vliegen.

Aan de slag

Op de bodem strooit u 10 ml. Bokashi starter. Hierop brengt u uw keukenresten aan, die u eerst kleingesneden hebt.  Nadat u de keukenresten of tuinresten in de emmer of kliko hebt gedaan, strooit u er nogmaals 20 ml Bokashi starter op. Daarna drukt u het materiaal goed aan. Bij de keukenset wordt een “stampertje” geleverd, om dat makkelijk te doen. In de Bokashi kliko kunt u een tegel op het materiaal leggen. Hierdoor wordt het materiaal goed verdicht, waardoor er nagenoeg geen zuurstof tussen het materiaal zit. Als de emmer of kliko vol is, laat u alles twee weken staan. U graaft hierna een gat in de tuin, waarin u de emmer leegstort en afdekt met de vrijgekomen grond.

Tip!

Vergeet niet met enige regelmaat het vocht uit de emmer of kliko af te tappen. Het vrijkomende vocht is een erg waardevol product dat u 1:100 verdund in de tuin kunt gieten. U kunt er ook de kamerplanten mee voeden.

Onkruid zaden?

Tijdens het fermentatieproces komen melkzuurbacteriën vrij. Deze melkzuurbacteriën schakelen eventueel aanwezige zaden uit, waardoor ze niet meer ontkiemen als het product in de tuin wordt verwerkt.

Verpakking

Inhoud: 1 of 2 kilo per zak.
Ook verkrijgbaar in doos met 4 zakken van 2 kilo.

Keukenemmer

Dit product gebruikt u in combinatie met een keukenemmer, waarin u keukenresten fermenteert.

Er zijn diverse uitvoeringen: Emmerset, keukenemmer, Bokashi emmer en een Bokashi kliko.

Wat is Bokashi?

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, zolang het maar vers is.

Fermenteren

Fermenteren ken je vast van zuurkool. Verse witte kool wordt met behulp van onder meer melkzuurbacteriën en onder zuurstofloze omstandigheden bewaard. Witte kool wordt hierdoor gefermenteerde witte kool. Als je dezelfde kool in een kom zou laten staan, zou het gaan rotten.

De microbiologie die verantwoordelijk is voor het fermentatieproces scheidt hele nuttige stofwisselingsproducten uit. Antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Niet alleen waardevol voor ons eigen lichaam, maar ook voor de plant. Fermentatie is dus een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie worden behouden. Het wordt immers niet warm. Net als bij zuurkool heeft Bokashi een hogere voedingswaarde dan niet gefermenteerde organische materialen.

Bokashi als bodembooster

Bokashi biedt niet alleen voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziektewerende bodem en natuurlijke balans.

Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels. De neutrale micro-organismen die in een ziektever­wekkende bodem eerst kozen voor de tot dan toe overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekteverwekkende bodem wordt zo een ziektewerende bodem. Bekijk ook onze flyer over Bokashi als bodembooster.

Waarde van Bokashi

In tegenstelling tot gewone compost blijft in Bokashi koolstof en energie bewaard. Bokashi zorgt voor een:
• Goede voeding voor het bodemleven.
• Ontgiftende werking in de bodem.
• Goed leefmilieu voor micro-organismen.
• Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

• De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en anti-oxidanten.
• Een verschuiving naar een opbouwende en ziektewerende bodem.
• Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

 

Extra informatie

Gewicht 2 kg
Afmetingen 30 × 30 × 6 cm
Artikelnummer

Leverancier

Verpakking

Hoeveelheid

, , ,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.

Andere suggesties…