Bokashi keukenemmer Essential
Bokashi keukenemmers Essential zijn fraai vormgegeven en passen in elke keuken, hoewel je ze natuurlijk ook gewoon buiten neer kan zetten. Complete set, bestaande uit twee Bokashi emmers, een basis en alle benodigde accessoires om uw dagelijkse organische afval te fermenteren.
De emmers sluiten goed, hebben een los basisstation, waardoor een losse emmer ‘in rust’ minder ruimte inneemt. Er is een vaste ruimte in het basisstation voor het bakje om het ‘bokashi-sap’ op te vangen.
Bokashi-emmers hebben een inhoud van 15,3 liter en kunnen een grote hoeveelheid bioafval verwerken.
Hoe maak je Bokashi?
- Verdeel zo’n 20 ml Bokashi Starter op de het rooster van de keukenemmer.
- Snij de keukenresten in stukjes tot max. 5 cm.
- Breng een laagje van 5 cm verse keukenresten in de emmer.
- Verdeel 40 ml Bokashi Starter op de keukenresten.
- Druk de keukenresten stevig aan.
- Sluit de Bokashi-Essential goed af met het deksel.
- Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
- Tap dagelijks het verzamelde sap af. Het kan een week of langer duren, voordat het eerste vocht afgetapt kan worden.
- Laat minstens 2 weken fermenteren.
De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
Brochure
De brochure van de Bokashi emmer: Bokashi-emmer DeDuurzameTuin.nl (pdf).
Wat te doen met het Bokashi-sap?
Het afgetapte Bokashi-sap is ideaal als plantenvoeding en enten van het bodemleven voor tuinplanten. Het is rijk aan goede micro-organismen, nutriënten en alle nuttige stoffen die vrijkomen bij het fermentatieproces. Verdun het Bokashisap 1/100 met water. Het afgetapte sap kun je het beste meteen gebruiken. In toilet en afvoerbuizen werkt het sap als een natuurlijke reiniger en voorkomt het verstopping.
Voordelen van de Bokashi keukenemmer Essential
- Doordachte, complete, praktische en functionele set om het dagelijks beheer van keukenresten te vereenvoudigen.
- Grote inhoud (2 x 15,3 L)
- Grote capaciteit voor de verwerking van bioafval: u kunt de lege emmer vullen, terwijl de eerste volle emmer zijn werk doet.
- Goede sluiting die garant staat voor de fermentatie(geen geur, geen insecten) van de keukenresten.
- Volledig verwijderbaar voor eenvoudige reiniging. Ook vaatwasmachinebestendig.
- Handgrepen voor eenvoudige verplaatsing.
- Afvoerkraan geïntegreerd in elke emmer.
- Handig bokashi sapreservoir ingebouwd in de basis.
Kenmerken van de Bokashi keukenemmer Essential
- Afmetingen van de emmer: L352 x B302 x H314,5 mm
- Afmetingen van emmer + basis: L352 x B302 x H386,5 mm
- Inhoud: 2 x 15.3L
- Accessoires: deksel, handvat, lepel, stootblok, rooster, kraan met stop, basis met container.
- Kleur: zwart/grijs en beige
Waarom Bokashi maken?
Waarom niet? Het is prachtig materiaal voor in de bodem van elke tuin. Het zorgt ervoor dat de bodem gevoed wordt met Effectieve Micro-organismen, waardoor de bodem gezond wordt en blijft. Een plant kan geen voedingsstoffen opnemen, zonder gebruik te maken van micro-organismen. Juist Bokashi bevat veel micro-organismen, schimmels en gisten, waardoor de bodem wordt geactiveerd. Hierdoor kunnen planten alle benodigde voedingsstoffen opnemen die ze nodig hebben. De bodem wordt ziekteresistent en de planten uiteindelijk ook.
Wat stop je in de Bokashi keukenemmer Essential?
Allereerst een klein beetje Bokashi starter. Deze starter gebruik je steeds een beetje. Circa 10 ml. per laag keukenresten van ongeveer 2 à 3 cm. Meer keukenresten in 1 keer in de emmer? Doe dan ook wat meer Bokashi starter op de keukenresten. Nu komt het belangrijkste van het fermenteren van keukenresten: Het materiaal goed verdichten. Het is echt van belang om geen zuurstof tussen het materiaal te hebben. Met de bijgeleverde stamper druk je de keukenresten goed in elkaar. Deksel van de emmer er weer op en laten staan tot de volgende lading keukenresten. Alle organische reststromen kunt u in de emmer verwerken tot Bokashi.
Mogen er aardappelschillen en citrusvruchten in?
Ja dat mag er allemaal in. Schillen van citrusvruchten wel wat kleiner snijden. Ook gekookt eten en koffie en thee mogen in de Bokashi emmers. Oppassen met vloeibare reststromen, zoals melk en soep. Probeer dat te vermijden. Evenals echt rottende producten.
En dan?
Nadat de emmer vol zit, laat u de emmer nog 2 weken staan. Ondertussen begint u in de andere emmer. Deze emmerset bestaat uit 2 emmers, 1 maatschepje en 1 opvangbakje voor het sap. Na deze twee weken kunt u het materiaal in de tuin gaan gebruiken. U doet het materiaal in een andere emmer, bloempot of bak en zet deze met de opening ( op zijn kop) tussen de planten in uw tuin. Het aanwezige bodemleven zal het materiaal uit de emmer en de bodem intrekken en verder verteren. U kunt ook een gat in de tuin graven en daarin de emmer leeg kieperen en vervolgens weer met tuinaarde afdekken. Dit is echter minder goed voor het bodemleven.
Wat is Bokashi?
Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten, zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is.
Fermenteren
Fermenteren ken je vast van zuurkool. Verse witte kool wordt met behulp van onder meer melkzuurbacteriën en in zuurstofloze omstandigheid bewaard. Witte kool wordt hierdoor gefermenteerde witte kool. Als je dezelfde kool in een kom zou laten staan, dan zou het gaan rotten.
De microbiologie die verantwoordelijk is voor het fermentatieproces, scheidt hele nuttige stofwisselingsproducten uit. Antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Niet alleen waardevol voor ons eigen lichaam, maar ook voor de plant. Fermentatie is dus een conserveringstechniek, waarbij voedingsstoffen en energie worden behouden. Het wordt immers niet warm. Net als bij zuurkool heeft Bokashi een hogere voedingswaarde dan niet gefermenteerde organische materialen.
Bokashi als bodembooster
Bokashi biedt niet alleen voeding voor planten en structuurverbetering van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziektewerende bodem en natuurlijke balans.
Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels. De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekteverwekkende bodem wordt zo een ziektewerende bodem. Bekijk ook onze flyer over Bokashi als bodembooster.
Waarde van Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in Bokashi koolstof en energie bewaard. Bokashi zorgt voor een:
• Goede voeding voor het bodemleven.
• Ontgiftende werking op de bodem.
• Goed leefmilieu voor micro-organismen.
• Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:
• De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en anti-oxidanten.
• Een verschuiving naar een opbouwende en ziektewerende bodem.
• Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.