Tomaat Green Zebra Bio
Tomaat ‘Green Zebra Bio’ produceert opmerkelijke vruchten van ongeveer 100-120 gram. Als ze onrijp zijn, hebben ze een lichtgroene kleur met donkergroene strepen, terwijl ze bij rijpheid geel worden met groene strepen.
Bij volledige rijpheid behoudt het zachte vruchtvlees zijn prachtige heldergroene kleur en heeft het een heerlijk fris-zurige smaak. Om de plant te ondersteunen, is het belangrijk de hoofdstengel te stutten en regelmatig de uitlopers (dieven) in de oksels te verwijderen.
Voor kasproductie is het aan te raden om voor te zaaien tussen maart en april. Na de tweede helft van april kunnen de zaailingen worden uitgeplant. De oogstperiode loopt van juli tot oktober.
Voor buitenteelt in de volle grond is het zaaien van tomaten in april en het uitplanten in mei (na ijsheiligen) ideaal. Kies een beschutte, zonnige locatie. Je kunt de vruchten dan oogsten in augustus en september.
Productkenmerken Tomaat Green Zebra
 Opvallend gestreepte tomaat
 Oogstrijp zodra de tomaten een heel lichtgele blos krijgen
 Kan zowel op koude grond als onder glas geteeld worden
Zaaien en verzorgen Tomaat Green Zebra
Tomaat Green Zebra kun je vanaf eind februari zaaien in een zaaibakje bij 20°C of vanaf april buiten onder glas. Na circa 4 weken in een kasje uitplanten of vanaf mei buiten uitplanten op een beschutte, zonnige plek. Regelmatig zijscheuten verwijderen.
- Timing: Voorzaaien van tomaten kan het beste gebeuren in maart tot april, vooral als je van plan bent om ze in een kas te laten groeien. Voor buitenteelt kun je ook in april beginnen met zaaien.
- Zaaien: Vul kleine zaaitrays of potjes met een goed doorlatend zaai- en stekgrondmengsel. Plaats één tot twee zaden in elk potje op een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter. Bedek de zaden met een dun laagje grond en druk lichtjes aan.
- Locatie: Zet de zaailingen op een warme, zonnige vensterbank of gebruik warmtematten om de bodemtemperatuur te verhogen. Tomatenzaden ontkiemen het best bij temperaturen tussen 21°C en 24°C.
- Water geven: Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Gebruik bij voorkeur een sproeier of een gieter met een fijne broes om te voorkomen dat de zaden wegspoelen.
- Verzorging: Zodra de zaailingen opkomen, zorg je ervoor dat ze voldoende licht krijgen. Dun de zaailingen uit, waarbij je de sterkste zaailing per potje behoudt. Zorg ervoor dat de zaailingen voldoende ruimte hebben om te groeien.
- Verharding: Voordat je de zaailingen buiten in de volle grond plant, is het belangrijk om ze langzaam te laten wennen aan de buitenomstandigheden. Dit proces, bekend als verharding, kan ongeveer een week duren. Plaats de zaailingen overdag buiten op een beschutte plek en breng ze ‘s nachts weer naar binnen. Verleng geleidelijk de tijd buitenshuis totdat ze gewend zijn aan de omstandigheden.
- Uitplanten: Na de laatste vorst, meestal na ijsheiligen (half mei), kun je de zaailingen buiten in de volle grond planten. Zorg ervoor dat je ze op een beschutte, zonnige locatie plaatst met goed doorlatende grond.
Oogsten en bewaren Green Zebra tomaten
Om Tomaat ‘Green Zebra’ op het juiste moment en op de juiste manier te oogsten, volg je deze richtlijnen:
- Timing: De oogstperiode van Tomaat ‘Green Zebra’ begint meestal in juli en kan doorgaan tot oktober, afhankelijk van de groeiomstandigheden en het klimaat in jouw regio. Het is belangrijk om te wachten tot de tomaten volledig rijp zijn voordat je ze plukt voor de beste smaak.
- Rijpheid: Controleer regelmatig de tomaten op rijpheid. Tomaat ‘Green Zebra’ is rijp wanneer de vruchten een gele kleur hebben met groene strepen. Het vruchtvlees voelt zacht aan en de tomaat geeft licht mee als je er zachtjes op drukt.
- Plukmethode: Om de tomaten te plukken, pak je voorzichtig de rijpe tomaat vast en draai je deze voorzichtig van de steel. Probeer de vrucht niet te hard te knijpen om beschadiging te voorkomen. Als de tomaten niet gemakkelijk loslaten, gebruik dan een schaar of een scherp mes om ze af te snijden.
- Verwijdering van bladeren: Het kan handig zijn om enkele bladeren rond de tomaten te verwijderen om ze beter zichtbaar te maken en om schade aan de tomaten tijdens het plukken te voorkomen.
- Opslag: Bewaar de geoogste tomaten niet in de koelkast, maar op een koele plek (12°C). Zo blijven ze enkele dagen tot een week vers, afhankelijk van hun rijpheid op het moment van oogsten. Tomaten produceren veel ethyleen, een stof waar de meeste andere groenten en fruit sneller van bederven wanneer ze in de buurt liggen. Leg tomaten dus niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten.
Bereiding van tomaten
Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Vergeet niet bij het snijden van de tomaten het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen.
Als je de schil wil verwijderen, snijd de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze vijftien seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en je kan de schil er zo afstropen.
Ben je van plan om de tomaten te vullen? Door een beetje zout in de leeggehaalde tomaten te strooien en ze vervolgens een halfuurtje omgekeerd op een stuk keukenpapier te laten rusten, vermijd je te veel overtollig vocht. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog vijf minuten in een voorverwarmde oven op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. Je zal merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.
Bron: lekkervanbijons.be
Zijn tomaten gezond?
De rijpe vrucht is dan wel gezond, maar dit is in tegenstelling tot de rest van de plant, die giftig is. De plant hoort tot het geslacht nachtschade. De gifstof in de tomatenplant heet tomatine. Dit is evenals de stof solanine die in aardappels voorkomt een glycoalkaloïde.
Tomatine wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de gifstof hieruit, hierdoor wordt de vrucht eetbaar maar ook gevoeliger voor aantasting door onder andere schimmels en bacteriën.
Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker. Het behoort tot de plantenkleurstoffen die bekendstaan als de zogenaamde carotenoïden.
Bron: Wikipedia
Kijk voor al onze biologische zaden hier>>
Buzzy 100% biologische zaden in bio-based verpakking
Buzzy Organic Seeds biedt uitsluitend 100% biologische zaden aan, met respect voor de natuur!
Geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. We koesteren de natuur bij elke stap van ons proces. Bovendien zijn onze biologische zaden verpakt in een unieke bio-based verpakking, vervaardigd uit tomatenplanten-resten en gerecycled FSC papier.
Als bewijs van onze toewijding aan biologische landbouw dragen onze zaden het Europees BIO-keurmerk, gegarandeerd door het onafhankelijke instituut ‘Skal Biocontrole’.
Met Buzzy Organic Seeds ben je verzekerd van een gezonde en biologische start voor jouw teelt!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.