Spruitkool Bio

 6,30 29,50 incl. btw

Geen voorraad
Aanbieding

Spruitkool Bio

 6,30 29,50 incl. btw

Spruitkool Bio Doric F1 is een heerlijke en gezonde groente. Het is een sterk soort dat ook vorst kan verdragen, waardoor deze tot in februari te oogsten is. Met vorst worden deze spruitjes net even wat zoeter.

Bestel voordelig mee!

EM Magazine 23

EM Magazine 23 met interessante artikelen over EM, Effectieve Micro-organismen. Met medewerking van Prof. Tanaka en Prof. Higa, de ontdekker van EM.

Artikelnummer: 17.23.147 Categorie: Tags: , , , , ,

Spruitkool Bio

Deze spruitkool Bio Doric F1 is een makkelijke moestuinplant als het gaat om verzorging. Zo heeft deze weinig water nodig. Daarnaast doet deze niet zo heel moeilijk over zijn standplaats. Hij zal het goed doen in de zon of halfschaduw. Wel moet je rekening ermee houden dat de kolen zestig tot 80 centimeter hoog kunnen worden. Spruiten zijn redelijk winterhard. Echter, is dit wel afhankelijk van het soort ras dat je hebt gekweekt. Bij flinke vorst kun je ze dus beter gaan oogsten.

Oogsten

In tegenstelling tot veel andere groenten, is spruitkool op het lekkerst wanneer de koude periode eraan zit te komen. Zo kun je vanaf december de spruitjes gaan oogsten. Oogst de spruitjes wanneer ze dicht en hard zijn: je trekt de spruit van boven naar beneden totdat het steeltje afbreekt.

Snoeien

Het heeft geen nut om de spruitkool te snoeien. Het wordt zelfs afgeraden: de grote bladeren van de spruitkool houden de vogels weg van de lekkere spruitjes.

Spruitjes

Spruitkool, beter bekend als spruiten, is een koolsoort waarvan de okselknoppen door de mens gegeten worden. Het is een typische wintergroente. Oorspronkelijk komen spruiten uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld.

Hoe moet je spruitjes schoonmaken?

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Als je ze zelf gekweekt hebt kun je ze eenvoudig van de plant breken. Het schoonmaken is dan een kwestie van drie stappen. Snijd het harde kontje van de spruit, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en spoel de spruit even af onder de kraan. Het is niet gebruikelijk om ze doormidden te snijden; ze kunnen prima geheel in de pan.

Spruitjes koken

De klassieke bereidingswijze. Doe de schoongemaakte spruiten in een pan met ruim water en zout. Hoe lang je de spruitjes moet koken is afhankelijk van de grootte, maar een kooktijd van 10 tot 12 minuten volstaat meestal wel. Prik er dan met een vork in om te kijken of ze gaar zijn. Je moet ze zeker niet te lang koken, want dan werk je het ontstaan van de beruchte “spruitjeslucht” in de hand. Ook kun je een scheutje melk meekoken om spruitjeslucht te voorkomen. Daarmee temper je ook de typische smaak, die veel kinderen niet op prijs stellen.

Wokken, roerbakken of bakken

Spruitjes met spekjes zijn een gouden combinatie. Wokken of (roer)bakken is dan een uitstekende bereidingswijze. Reken per 250 gram groente ongeveer 40 tot 50 gram spekjes. Bak eerst de spekjes uit en kook tegelijkertijd de schoongemaakte spruitjes tot ze nog net niet beetgaar zijn. Giet dan de spruitjes af en bak ze nog kort even mee. Enkele minuten volstaan voor een mooi beetgaar resultaat.

Je kunt er ook voor kiezen om de groente niet eerst te koken, maar direct te bakken. Dat kan prima, maar houd er wel rekening mee dat de typische spruitjessmaak dan wat sterker is. Bak ze op halfhoog tot laag vuur.

Spruitjesstamppot

Deze stamppot is even eenvoudig als smakelijk.

  • Recept: spruitjesstamppot. Reken voor vier personen op 1 kilo aardappelen, 1 kilo spruitjes en eventueel 100 tot 150 gram spekjes of een rookworst. Maak de aardappelpuree met wat boter, melk, peper, zout en nootmuskaat. Kook intussen in tweeën of in vieren gesneden schoongemaakte spruiten in 5-7 minuten beetgaar. Giet ze af en stamp ze door de puree heen. Deze stamppot is lekker met uitgebakken spekjes erdoorheen of met een rookworst. Als er kinderen mee-eten kun je tijdens de laatste 10 minuten dat je aardappelen opstaan één of twee moesappelen meekoken en -pureren. Dat verzacht de spruitjessmaak en maakt de stamppot ook wat smeuïg.

Meer biologische zaden vindt u hier>>

Verpakking

De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.

Skal

Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordeni

Extra informatie

Afmetingen 15,2 × 10 × 0,003 cm
Artikelnummer leverancier

Hoeveelheid

,

Inhoud

Kleur

Leverancier

Maat

Verpakking

Andere suggesties…
  • Aanbieding
    Foto van een zakje Dille Bio verkrijgbaar bij DeDuurzameTuin.nl
    Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

    Dille Bio

     2,25 10,65 incl. btw
  • Aanbieding
    Foto van een zakje met Augurk Bio zaadjes verkrijgbaar bij DeDuurzameTuin.nl
    Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

    Augurk Bio

     5,25 24,95 incl. btw