Boerenkool Bio
Boerenkool Westlandse Herfst Bio kan je vanaf eind april tot en met juni in de volle grond zaaien op een zaaibed. Na 5 tot 6 weken uitplanten. Boerenkool smaakt het lekkerste als de nachtvorst eroverheen is geweest. Je kunt oogsten vanaf oktober en met een beetje geluk in Januari nog steeds. In 1 gram Boerenkool Westlandse Herfst zitten ongeveer 300 zaden. De wetenschappelijke naam is Brassica oleracea.
Productkenmerken
 Planten zijn goed winterhard
 Blad is fraai gekroesd
 Smaak is uitmuntend
Omschrijving
Boerenkool (Brassica oleracea) is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en in Nederland een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt.
In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool.
Er zijn twee typen boerenkool:
- Struikboerenkool; vormt een vrij lange stengel en wordt van begin september tot februari geoogst voor de verse consumptie. In maart gaan de planten doorschieten en ze komen daarna in bloei. Voor de herfstteelt wordt er begin mei tot begin juni gezaaid en van half juni tot half juli uitgeplant. Voor de winterteelt wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en van half juli tot begin augustus uitgeplant op 65 x 50 cm.
- Maai- of dwergboerenkool; wordt voor de industrie geteeld en geoogst van half september tot begin november, omdat deze boerenkool niet tegen vorst kan. Dwergboerenkool mag geen lange stengel maken, omdat de boerenkool afgemaaid wordt. Ook moeten de bladeren dunne stelen en een dunne middennerf hebben. Daarom worden hier rassen gebruikt die min of meer een rozet vormen. Bij dwergboerenkool is er alleen een herfstteelt. Er wordt ter plaatse van half juni tot eind juli gezaaid met een rijafstand van 25 cm.
Nachtvorst
Evenals andere gewassen treedt bij boerenkool een proces op waarin het zoeter gaat smaken na blootstelling aan temperaturen onder het vriespunt. Aardappels schijnen hetzelfde te doen, maar die kunnen gaan verkleuren bij de lage temperaturen, doordat ze gevoeliger worden voor stoten, het zogenaamde stootblauw. Boerenkool heeft dat probleem niet. Wanneer het gaat vriezen, wordt zetmeel in gewassen omgezet in suiker. Een plant doet dit om het vriespunt te verlagen. Hierdoor kunnen gewassen iets beter tegen vorst, maar hierdoor verandert ook de smaak. Het heeft geen zin boerenkool thuis in de vriezer te stoppen om de smaak zoeter te maken. Het bevriezen gaat te snel en de temperatuur van twintig graden onder nul is veel te laag.
Ziekten en aantastingen
Boerenkool kan niet alleen aangetast worden door rupsen van o.a. het Groot koolwitje en het Klein koolwitje, maar ook door de melige koolluis (Brevicoryne brassicae) en soms zelfs ook door witte vlieg. Verder kan bladvergeling optreden door aantasting van de schimmel valse meeldauw (Peronospora parasitica). Ook kan boerenkool aangetast worden door de bacterievlekkenziekte (Pseudomonas tomato maculicola). Belangrijk is om een goede bodemleven te hebben en de bodem niet met kunstmest te vernielen maar bodemleven aan te brengen in de vorm van Microferm of Bokashi. De planten worden daardoor sterker en zijn hierdoor beter bestand tegen aantastingen. Ook helpt het om in de moestuin de planten door elkaar heen te planten en niet allemaal keurig op een rijtje. (mono-cultuur).
Bij langdurige sneeuw kunnen houtduiven veel schade veroorzaken, doordat ze de kop uit de plant vreten en de planten met uitwerpselen besmeuren.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.
Al onze biologische zaden vindt u hier>>