Olivijn Greensand 8-16 mm
Olivijn Greensand 8-16 mm. wordt gebruikt als halfverharding voor een oprit. Maar ook om in te vegen in de kieren van water passerende bestrating.
Beschikbare verpakkingen
Olivijn Greensand 8-16 mm. is verpakt in zakken van 20 kilo en u kunt deze afhalen en laten bezorgen. We kunnen ook een BigBag van 800 kilo ( ongeveer een halve m3) bij u afleveren en ook in een BigBag van 1600 kilo (ongeveer 1 m3). Meer nodig? Doe een vraag via info@DeDuurzameTuin.nl
Beschrijving
Met een zak Olivijn Greensand 8-16 mm. Siersplit 8-16 mm van 20 kg kunt u tegelijkertijd uw pad of oprit aanleggen en uw CO2-uitstoot opruimen.
Greensand Olivijnsplit in het kort:
De greenSand siersplit van 8-16mm gemaakt van Olivijn is niet alleen mooi, maar ook nog eens heel goed voor het klimaat. Het gesteente heeft een grijsgroene kleur en ruimt permanent CO2 op door middel van verwering. Daarnaast ontzuurt het Olivijn de bodem en remt het de groei van mos en onkruid. Hierdoor behoud het siersplit de oorspronkelijke kleur in tegenstelling tot andere siersplit wat over de tijd groen word. De fractie-grootte 8-16mm wordt veel gebruikt voor de aanleg van duurzame tuinen, terrassen, opritten en wandelpaden.
1 kg greenSand siersplit ruimt permanent 1 kg CO2 op
Alle voordelen op een rij:
- 100% natuurproduct
- Ontzuurt de bodem (verhoogt de PH waarde)
- Voed de bodem (magnesium, mangaan en ijzer)
- Voorkomt groene aanslag
- Hoge haakweerstand
- Water en lucht doorlatend
- Mos en onkruid werend
- Draagt actief bij tegen klimaatverandering
Voordeel van Olivijn t.o.v. andere splitsoorten
Olivijn Greensand 8-16 mm. ruimt CO2 op uit de lucht waardoor klimaatverandering wordt gestopt. Olivijn Greensand 8-16 mm. is 100% Olivijn van greenSand in een handzame zak van 20 kilo, of bigbag van een halve of een hele m3.
HET PROCES: DE VERWERING VAN GESTEENTEN
Oké, Olivijn haalt dus CO2 uit de lucht waarmee het praktisch permanent uit de atmosfeer wordt verwijderd. Maar hoe kan dat nou eigenlijk?
Olaf Schuiling: ‘Het klinkt prozaïsch, maar dat proces van CO2 opruimen is het verweren van gesteenten (red. net zoals ijzer verweert in roest). Daarbij reageert een gesteente met water en CO2 en maakt er een waterstofcarbonaat-oplossing van. Dat gaat met de rivieren naar zee, waar koralen, schelpdieren en plankton die oplossing gebruiken om hun kalk skeletten te maken. Als die organismen doodgaan, dwarrelen hun kalk skeletten naar de zeebodem, waar het kalksteen wordt. In al die kalkstenen zit bijna alle CO2 opgesloten die miljoenen jaren door de vulkanen zijn uitgestoten. Zo kwam ik op Olivijn, een veel voorkomende mineraal met een zeer hoge verwering.
Gegrond in de Wetenschap
Olivijn is een mineraal dat overal op aarde voorkomt. Olivijn stenen en olivijn zand verweren zoals ijzer verweert in roest. Het mineraal olivijn reageert bij de verwering met CO2Â (zuur) en water, waarbij bicarbonaat oplossingen gemaakt worden. De chemische reactie is Mg2SiO4Â + 4CO2Â + 2H2O => 2Mg2+ + SiO2Â + 4HCO3-. De eindproducten zijn silicaat, bicarbonaat en magnesium. Olivijn neemt maar liefst 1 maal haar eigen gewicht aan CO2Â op. Doordat greenSand verzuring van (landbouw) grond en water tegengaat, is het tevens een optimale kalkvervanger en een duurzame bodemverbeteraar. Onder andere Deltares, Moveres, TU Delft en Utrecht University hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar Olivijn en CO2.
Meer kennis over toegepast, technisch en wetenschappelijk onderzoek: The Olivine Foundation SmartStones