Rozenkeverval
Hebt u last van rozenkevers in uw prachtige rozenstruik? Bestelt u dan onze Rozenkeverval, voor het afvangen van rozenkevers. U ontvangt bij de val de lokstof feromoon om rozenkevers te monitoren. Deze rozenkerverval is een hulpmiddel voor de biologische bestrijding van engerlingen van de rozenkever.
Toepassing
De val gebruikt u vanaf de maand mei als signalering van de vlucht van de Rozenkever (Phylloperta horticola), zodat later in het seizoen de nematoden of aaltjes op tijd kunnen worden uitgezet. De bijbehorende lokstof is speciaal voor de Rozenkever ontwikkeld. Met het vangen van de kevers reduceert u ook de bladvraat aan uw gewassen. De rozenkeverval met de feromooncapsule (lokstof) hangt u op een maximale hoogte van 60 cm. De rozenkever komt op de lokstof af en vervolgens komt hij door de trechter in de val terecht.
De feromooncapsule is werkzaam gedurende 6 weken. Raakt u de capsule niet met blote handen aan, maar gebruik handschoenen,
anders gaat een deel van de feromonen al verloren. U kunt de trechterval jaren achtereen gebruiken. Feromooncapsules hebben een maximale bewaartijd van één jaar (op een koele en droge plaats).
Verpakking
De verpakking past niet in de brievenbus en wordt verzonden als pakket. Het bevat de Rozenkeverval en het feromoon. Er zit een uitgebreide gebruiksinstructie bij.
De Rozenkever
De levenscyclus van de rozenkever (Phyllopertha horticola) bestaat uit de volgende stadia: ei, 3 larvenstadia, een popstadium en de volwassen kever.
Volwassen rozenkevers (Phyllopertha horticola) hebben roodbruine, enigszins harige vleugels met een donkere rand. Het nekschild is metaalachtig groen tot glanzend zwart. In Midden-Europa komen ze in mei of juni uit de grond. Zeer kenmerkend voor de rozenkever (Phyllopertha horticola) zijn de zwermen net boven het maaiveld. Deze zwermen bestaan uit mannetjes die voor de paring op zoek zijn naar op de grond verblijvende vrouwtjes. Kort na het paren beginnen de vrouwtjes eieren te leggen in de grond, tot 5 cm diep. Pas gelegde eieren zijn langwerpig. Op den duur worden ze bijna rond doordat ze water absorberen. De larven van de kever hebben een bruine kop en een witachtig lichaam. Gewoonlijk liggen ze in een typische C-vorm. Ze hebben drie paar poten, waarvan het middelste en achterste paar ongeveer even lang zijn. De verpopping vindt plaats rond maart of april. De poppen zijn crèmekleurig tot lichtbruin.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.