Kleimineralen, de 100% natuurlijke bodemverbeteraar

 11,85 42,45 incl. btw

Kleimineralen, de 100% natuurlijke bodemverbeteraar

(1 klantbeoordeling)

 11,85 42,45 incl. btw

Kleimineralen: dé 100% natuurlijke bodemverbeteraar. Uitermate geschikt voor een tuin met een droge bodem en voor het toevoegen van allerlei mineralen aan uw bodem. Het vormt een goed Kleihumus-complex.

Kleimineralen, de 100% natuurlijke bodemverbeteraar

Een goede manier om de kwaliteit van de grond te verbeteren, is het strooien van kleimineralen. Van dorre zandgrond naar een mooi stukje land met goede groei- mogelijkheden. Edasil® kleimineralen zijn kleine kleibolletjes (0,5 tot 2 mm). Ze vormen  met de deeltjes humus (volledig afgebroken organische stof) het kleihumus-complex.

Wat zijn kleimineralen?

Logischerwijs zijn dit mineralen die van nature in klei voorkomen. Echter worden voor dit product alleen de stoffen gebruikt die uw grond op een positieve manier beïnvloeden. Deze kleikorrels van 0,5 tot 2mm groot worden gewonnen uit mijnen in Zuid-Duitsland.

Waarom kleimineralen?

Het belangrijkste effect van de kleimineralen is het reguleren van de vochthuishouding in uw grond. Door het gigantische absorptievermogen zal in een zeer natte periode het water nog steeds goed door de grond worden opgenomen. Vergelijk het maar met een spons. Is het daarna weer een tijd erg droog, dan kunnen de kleideeltjes het opgeslagen vocht weer afgeven aan de bodem. Het vormt dus een automatische vochtregulerende buffer.

Het tweede grootse effect is de verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Hier snijdt het mes aan twee kanten; ten eerste zullen er, doordat het vocht goed wordt vastgehouden, minder voedingsstoffen met het regenwater wegspoelen. Daarnaast zorgt de elektrische lading van de mineralen dat belangrijke sporenelementen makkelijk kunnen worden gebonden en ‘opgeslagen’. Op dezelfde wijze  kunnen ook nuttige metaalionen zoals zink, koper en mangaan worden vastgehouden en weer worden vrijgegeven als dat nodig is.

Verder zullen er nog tal van positieve veranderingen in de bodem plaatsvinden als u kleimineralen strooit. Zoals:

Kleihumus-complex

Zo vormen ze samen met de micro-organismen en organisch materiaal een onmisbare bodemsubstantie, namelijk het Kleihumus-complex (KHC).

Deze gevleugelde term beschrijft een optimale samenstelling van de bodem.  Het kleihumus- complex zorgt o.a. voor:

 • pH buffer.
 • Regulering van fosfaat en sulfaat.
 • Uitwisseling van voedingsstoffen voor de planten.
 • Verbetering van vocht-, lucht- en warmte-huishouding in de bodem.

Doseringsrichtlijn

3 kilo kleimineralen is voldoende voor 30 m² tuin gedurende een geheel jaar. Ook verkrijgbaar in 25 kilo verpakking.

Kleimineralen kunnen het hele jaar door gestrooid worden. Er wordt geadviseerd om in combinatie met zeeschelpenkalk te strooien.

Omschrijving

Kleimineralen zijn kleikorrels, 2 tot 5mm groot, die veel sporenelementen bevatten en worden gewonnen in de mijnen in Zuid-Duitsland. Deze kleideeltjes spelen in de bodem een zeer belangrijke rol bij bodemvruchtbaarheid. Zo kunnen ze het vocht in de bodem zeer goed reguleren. Verder zorgen ze ervoor dat de onmisbare sporenelementen, zoals bijvoorbeeld zink, koper en mangaan, worden gebonden en weer vrijgegeven worden wanneer er een tekort ontstaat aan deze elementen.

Kleihumus-complex

Kleimineralen vormen ,samen met micro-organismen, organisch materiaal tot zelfs zandkorrels, een onmisbare bodemsubstantie namelijk het “kleihumus-complex”. Het kleihumus-complex zorgt o.a. voor; pH buffering, regulering van fosfaat en sulfaat, het uitwisselen van voedingsstoffen voor de planten tot zelfs vocht-, lucht- en warmtehuishouding in de bodem. Kleimineralen hebben een pH (zuurgraad) van 7-8, bevatten 6-8% vocht en kunnen tot 135% water absorberen.

Toepassing

Verdeel ca. 10 kg Edasil kleimineralen per 100m² per jaar.
Oppervlakkig inwerken.

Verkrijgbaar in 3 kg en 25 kg zakken.

 

Extra informatie

Gewicht 3 kg
Afmetingen 20 × 10 × 20 cm
Artikelnummer

Leverancier

Hoeveelheid

, , , , ,

1 beoordeling voor Kleimineralen, de 100% natuurlijke bodemverbeteraar

 1. paula hagenauw houttuin (geverifieerde eigenaar)

  Wij hebben tuin op zandgrond en na het aanvullen met zwarte tuinaarde en Bokashi en microferm middelen, hebben we ook de aarde aangevuld met kleimaterialen. Na 3 jaar gebruik zien we een ander soort bodem en bodemleven ontstaan een ook 1x per jaar aanvulling met kleimineralen dragen bij aan beter vast houden van water en ontstaan van mooie structuur van bodem.
  Ook gebruik ik dit om mijn bloempotten hiermee te verrijken waardoor minder hoef te bewateren.
  Ik ben er te vreden over!

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.

Andere suggesties…
 • Foto van een zak Mest Best verkrijgbaar bij DeDuurzameTuin.nl
  Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

  Mest Best

   12,65 33,95 incl. btw