Franky’s Flora Lavameel
Deze Franky’s Flora Lavameel is volledig geproduceerd volgens de daartoe geldende regelgeving. Het voldoet aan de Europese EG-verordening Nr. 2381/94 inzake de biologische productiemethode. Lavameel zit bomvol sporenelementen en is daarom ook te gebruiken om Heermoes (paardenstaarten) te voorkomen.
Lavameel en wormen?
In uw wormenhotel kan een kleine hoeveelheid lavameel een positieve uitwerking hebben. Het lavameel zorgt voor een constante pH waarde. Fruitvliegjes en lavameel gaan niet echt samen. De huid van de larfjes is niet bestand tegen het scherpe silicium wat in het lavameel zit. Je kan hiermee dus ook bloedluis bij kippen bestrijden en bijvoorbeeld de rups van de Buxusmot.
Lavameel of lavagruis?
Lavameel is hetzelfde als lavagruis. Alleen is het lavameel veel fijner, het is echt een heel fijn poeder. Het voordeel daarvan is dat het direct resultaat heeft en direct wordt opgenomen in de bodem. Lavagruis doet daar wel wat langer over, de afgifte is dus trager maar hierdoor wel een stuk langer. Doordat lavameel een heel fijn poeder is, is het aan te raden om lavameel bij windstil weer te verspreiden of met een lavameelverstuiver. Zelf heb ik goede resultaten bij gebruik als het miezert, hierdoor plakt het lavameel direct op het gewas en op de grond en waait het lavameel niet naar plekken waar je het niet wilt hebben.
Let op!
Lavameel is een heel fijn poeder en kan bij gebruik dus in uw luchtwegen terecht komen. Draag hiervoor een stofmasker of Covidmasker. Het poeder droog opslaan, zodat het geen vocht aantrekt. Indien u de verstuiver gebruikt, maak deze dan na gebruik goed schoon en bewaar deze op een droge plek. Het mooiste is om deze in een afgesloten bak te bewaren.
Vulkanisch gesteente
Lavameel, ook wel bekend als lavagruis, lavagranulaat of vulkanisch gesteentemeel, is een product dat wordt verkregen door vulkanisch gesteente te vermalen tot fijn poeder. Dit gesteentemeel wordt vaak gebruikt als bodemverbeteraar in tuinen vanwege de gunstige eigenschappen ervan.
Hier zijn enkele dingen die je kunt doen met lavameel in je tuin:
- Bodemverbetering: Lavameel bevat mineralen en sporenelementen die de bodemvruchtbaarheid kunnen verhogen. Het kan helpen bij het aanvullen van essentiële voedingsstoffen en het verbeteren van de bodemstructuur. Door lavameel in de bodem te mengen, kun je de textuur verbeteren, het waterhoudend vermogen bevorderen en de drainage verhogen.
- pH-regulatie: Lavameel heeft vaak een neutrale pH en kan helpen bij het reguleren van de zuurgraad van de bodem. Het kan zowel bijdragen aan het verhogen van de pH in zure bodems als het verlagen van de pH in alkalische bodems, waardoor de bodemomstandigheden gunstiger worden voor plantengroei.
- Minerale aanvulling: Lavameel bevat verschillende mineralen, zoals silicium, calcium, magnesium en sporenelementen, zoals ijzer en kalium. Deze mineralen zijn essentieel voor gezonde plantengroei en kunnen helpen bij het voorkomen van voedingstekorten.
- Stimulering van micro-organismen: Lavameel kan gunstig zijn voor bodemmicro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, die bijdragen aan het afbreken van organisch materiaal en het vrijmaken van voedingsstoffen voor planten.
- Versterking van planten: Volgens ervaren tuinders kan het gebruik van lavameel leiden tot sterkere planten met een betere weerstand tegen ziekten en plagen. Dit is te danken aan de aanwezigheid van silicium, dat plantencellen kan versterken en beschermen.
- Waterretentie en -afgifte: Door lavameel aan de bodem toe te voegen, kan het waterhoudend vermogen verbeteren, wat vooral handig kan zijn in droge klimaten. Het gesteentemeel kan water vasthouden en geleidelijk afgeven aan plantenwortels.
Bij het gebruik van lavameel is het belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden en toepassingsmethoden te volgen, omdat overmatig gebruik mogelijk schadelijk kan zijn. Lees daarom zorgvuldig de instructies op de verpakking!
Franky’s Flora Lavameel in combinatie met wormenmest?
In de bodem leven ontelbare schimmels. Eén daarvan is de Mycorrhiza schimmel. Deze zit ook in onze wormenmest. Deze Mycorrhiza schimmels leven in symbiose met planten en bomen. Ze werken nauw met elkaar samen en zorgen ervoor dat ze beiden profijt van elkaar hebben. De schimmel krijgt suikers van de plant of boom en de boom of plant krijgt daar voedingsstoffen voor terug. De benodigde voedingsstoffen en mineralen zijn volop beschikbaar uit het lavameel. Het wordt daar echt een feestje in de bodem en uw planten genieten volop! U krijgt gezonde en sterke planten met goede en gezonde plantencellen. Deze gezonde en harde plantencellen zijn goed bestand tegen aantastingen.
Verpakking Franky’s Flora Lavameel
Lavameel Franky is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen:
- 1 liter, ongeveer 1,2 kilo in een emmer.
- 2,5 liter, ongeveer 3 kilo in een emmer.
- 5 liter, ongeveer 6 kilo in een emmer.
- 16 liter, ongeveer 20 kilo in een papieren zak.
- 1000 liter in een BigBag
Gebruik in de tuin:
Dosering en toepassing Lavameel:
- 100 -200 gram per 1 m2 Tuin.
- 200-400 gram per 1 m2 Groentetuin.
- 200-400 gram per 1 m2 Gazon.
- 200-500 gram per 1 m2 Glastuinbouw.
- 400-450 gram per 1 m2 Fruitteelt.
- 5 tot 20 kilo per 1 m3 Substraatkweek. (Daktuin)
- 50 gram per 1 m2 Bestrijding Buxusmot rups met behulp van de poederspuit.