Varenrouwmuggen
Varenrouwmuggen bevinden zich voornamelijk in een vochtige omgeving. Een varenrouwvlieg veroorzaakt normaliter weinig overlast, maar in de kassenteelt kunnen de Varenrouwmuggen een ware plaag vormen. Ook in de champignonteelt, stekmateriaal en jonge plantjes kan de Varenrouwmug tot grote overlast zorgen.
Schadebeeld:
Varenrouwmuggen doen zich te goed aan organisch materiaal. De schimmels die op dood organisch materiaal groeien genieten de voorkeur. Ook wordt er wel aan levend materiaal gegeten. Volwassen Varenrouwmuggen hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving.
Fusarium, Botrytis en Verticillium,
Volwassen varenrouwmuggen kunnen deze ziekten overbrengen van aangetaste planten naar gezonde planten.
Schade door larven van de Varenrouwmuggen:
Grote schade ontstaat wanneer de larven van de varenrouwmuggen aan de wortels van jonge planten eten. De jonge larven voeden zich met rottend plantenmateriaal. Ook eten ze algen en schimmels die in of op de grond aanwezig zijn. Wortelharen en zacht wortel-, stengel- en bladweefsel behoren ook tot het eten van de larven. Als ze weer wat ouder zijn kunnen zelfs eten van plantenstengels. De aangevreten plekken zijn invalspoorten voor allerlei pathogene schimmels. Afsterving komt meestal pleksgewijs voor, omdat de larven zich nauwelijks verplaatsen. Hierdoor vormen de larven voor jonge planten die veel water krijgen en vochtig blijven, extra gevaar.
Verpakking:
Nematoden ter bestrijding van Varenrouwmuggen zijn verkrijgbaar in diverse hoeveelheden:
- 10 miljoen voor 20 m2, werkzaam vanaf 7-8 graden bodemtemperatuur;
- 25 miljoen voor 50 m2, werkzaam vanaf 7-8 graden bodemtemperatuur;
- 50 miljoen voor 100 m2, werkzaam vanaf 7-8 graden bodemtemperatuur;
- 250 miljoen voor 500 m2, werkzaam vanaf 7-8 graden bodemtemperatuur;
- 500 miljoen voor 1.000m2, werkzaam vanaf 7-8 graden bodemtemperatuur;
Een andere methode is het gebruik van plantaardig kruidenextract. Dat vindt u in onze webshop snel en makkelijk door de link aan te klikken.
Levenscyclus en uiterlijk van varenrouwmuggen:
Varenrouwmuggen doorlopen een aantal ontwikkelingsstadia: eistadium, 4 larvenstadia, een popstadium en het volwassen stadium. De volwassen varenrouwmug is een 1-5 mm lange, donkergrijze vlieg met lange antennen. Hun poten zijn relatief lang en ze hebben duidelijk geaderde vleugels. De muggen hebben een kleine kop met zuigende monddelen. Ze nemen gedurende hun korte leven echter vrijwel geen voedsel op. De mannetjes zijn meestal kleiner dan de vrouwtjes. Het zijn geen snelle vliegers en ze hebben een voorkeur voor donkere vochtige plaatsen waar veel organisch materiaal aanwezig is. Ze kunnen het hele jaar door verschijnen.
Eitjes:
De eieren zijn zeer klein (0,1 tot 0,25 mm) en geelachtig wit van kleur. De eieren worden gelegd op het bodemoppervlak vlak bij plantenwortels. De larven kunnen 5 tot 12 mm groot worden, met een dikte van 0,5 tot 1,5 mm. Ze hebben een opvallende zwarte kop en geen poten. De kop heeft kauwend-bijtende monddelen. De larven verpoppen zich in kleine holtes in de grond. De poppen zijn wit, maar worden later geel tot bruin. Het uiteinde van de pop blijft beweeglijk.
Herkomst van de Varenrouwmug,
Varenrouwmuggen behoren tot de familie Sciaridae. Varenrouwmuggen worden ook wel humus- of mosvliegjes genoemd. De soorten die de meeste schade veroorzaken behoren tot de geslachten Bradysia, Lycoriella en Sciara. Vooral de soort Bradysia paupera kan massaal optreden in kassen. Larven van de varenrouwmug eten van de wortels van planten. Bovendien kunnen de larven mijten, aaltjes, virussen en schimmelsporen overdragen.
Volwassen varenrouwmuggen vallen vaak op als ‘dansende’ zwarte vliegjes boven de potgrond. Besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond, waarin vaak larven of eieren van varenrouwmuggen meekomen.
Alternatief:
Een snelle en 100% natuurlijke oplossing nodig? Je bestrijdt dit gespuis met kaneel! Het enige wat je nodig hebt is water, een zeef of vergiet en kaneel.
Het Recept
- Kook 1 liter water in de pan of waterkoker.
- Doe het water in een kom en gooi er 2 eetlepels kaneel bij.
- Laat het geheel 6 minuten rusten en roer om de 2 minuten door.
- Laat de kom hierna zo’n 30 minuten staan, zodat de drek naar de bodem zakt.
- Giet de bovenlaag af in een kom. Dit heb je later nodig. Gooi de overgebleven drek weg. Je houdt dus alleen het kaneelwater over.
- Check voor de zekerheid even de pH-waarde van het kaneelwater. De ideale pH-waarde (zuurgraad) van het water is 5,5 – 6,5. Mocht je geen pH meter hebben, geen paniek. Een kleine hoeveelheid water zoals dit met een afwijkende pH-waarde is geen ramp.
- Geef het kaneelwater aan je planten. De larven zullen sterven waardoor er geen nieuwe muggen meer zullen komen.
Tip: Bij een grote plaag kun je het kaneelwater door de kweekruimte heen spuiten met een plantenspuit. Wij raden je aan om de hele kweekruimte en de omgeving ervan te bespuiten. Het kaneelwater kan ook helpen tegen spint. Je moet dan zo’n 10 minuten voordat het licht uitgaat beginnen met spuiten.
Geen varenrouwmuggen meer. Eenvoudig, goedkoop, snel en 100% biologisch. Daarbij ruikt het nog lekker ook
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.