Aegir Zeeschelpenkalk
Aegir Zeeschelpenkalk van Agriton is de 100% natuurlijke bekalking voor je tuin. In de tuin of weide is de zuurgraad van de grond erg belangrijk. Of het nu gaat om een hoge opbrengst van je moestuin, dat strakke gazon of fleurige borders; een goede pH-regulering geeft veel voordelen.
Wat doet zeeschelpenkalk in de bodem?
Van nature bevat de bodem stoffen die zuren verwerken, gebruiken of omzetten. Deze gehele massa heet ook wel de buffercapaciteit van de bodem. De belangrijkste stoffen die hier toe bijdragen, zijn: kalk, mineralen en humus en metaaloxiden. Wanneer de buffercapaciteit verzadigd is, zal de bodem snel verzuren.
Door verzuring ontstaan giftige metalen en nitraat. Deze stoffen versnellen de uitspoeling van belangrijke voedingsstoffen als kalium, calcium en magnesium. In uitgespoelde bodems kan de vegetatie niet de juiste voedingsstoffen vinden en is dan logischerwijs zwakker en vatbaarder voor ziekten.
Door kalk toe te voegen aan de bodem kun je de buffercapaciteit vergroten en zo de bodem weer ontzuren.
Waarom Aegir Zeeschelpenkalk?
Zeeschelpenkalk heeft extra voordelen bovenop de gunstige effecten van kalk alleen. Zo bevat het allerlei sporenelementen die de voorraad uitgespoelde nutriënten weer aanvullen, zoals fluor, mangaan, ijzer, koper, zink, magnesium, seleen, kobalt, natrium en kalium. DeDuurzametuin.nl raad aan voor een nog grotere boost in voedingskwaliteit van je bodem een combinatie van zeeschelpenkalk en kleimineralen te strooien.
Zeeschelpenkalk komt uit de Noordzee en worden vermalen tot granulaat (stukjes) in plaats van poeder. Het granulaat lost langzamer op en kan grote pH-schommelingen in de grond voorkomen. Planten hebben dan minder last van droge en natte periodes. Het bodemleven kan zo optimaal groeien.
Deze voordelen maken zeeschelpenkalk zeer geschikt voor gazon, border, moes- en siertuin.
Dosering en gebruik
Aegir Zeeschelpenkalk is per 2,5, 5 of 25 kg verkrijgbaar. Verdeel het over de bodem en werkt het lichtjes in. 1 kg per 10m² tuin is voldoende voor een heel jaar. Zeeschelpenkalk kan het gehele jaar worden toegediend. Strooi zeeschelpenkalk nooit in combinatie met mest of meststoffen, wacht minimaal 4 weken. Wanneer kalk samen met mest gestrooid wordt, heffen ze elkaars werking op. (De mest is zuur, de kalk is basisch.)
100 % natuurlijke bekalking
Aegir Zeeschelpenkalk is een 100% natuurlijke kalkbron. De schelpen worden gereinigd, verhit en vermalen tot granulaat (stukjes). Door deze granulaatvorm lost het langzaam op in de bodem. Hierdoor stijgt de pH langzaam en kunnen pH schommelingen vermeden worden. Zo wordt de groei van het bodemleven gestimuleerd ,wat zorgt voor optimale omstandigheden voor plantengroei. Een te snelle pH stijging kan het bodemleven beschadigen.
De juiste pH
Een goede pH van de bodem is zeer belangrijk voor een goede plantengroei. Als de pH van de bodem laag (zuur) is, worden verschillende voedingsstoffen gebonden in de bodem en kan de plant deze niet meer opnemen. Door de pH te optimaliseren met Aegir Zeeschelpenkalk kun je verzuring tegengaan.
Rijk aan sporenelementen
Zeeschelpen zijn hoofdzakelijk opgebouwd uit Calciumcarbonaat (CaCO3) (96.1%) en zitten boordevol essentiële sporenelementen. Die zijn van groot belang voor de vitaliteit van de bodem. Maar ze bevatten ook een brede waaier aan mineralen en sporenelementen, wat de bodemvruchtbaarheid ten goede komt. De pH-waarde van de bodem bepaalt of deze goed worden opgenomen. Willen we de opneembaarheid van deze nutriënten verbeteren, dan moet de zuurtegraad binnen bepaalde lijnen blijven. De pH streefzone voor verschillende gronden zijn:
Zand: 5,7 – 6,3
Zandleem: 6,3 – 7
Leem: 7 – 7,6
Klei: 7,5 – 8
Voordelen Aegir Zeeschelpenkalk
- Langzamere pH verhoging voor behoud van bodemleven
- Verbeteren balans van sporenelementen in bodem
- Verbeteren structuur en kruimeligheid in bodem
- Trager vrijkomen voor 3 jaar lange stabiele pH
- Zeer effectief en zuinig in gebruik
Meer informatie
Schelpkalk is genormaliseerde luchthardende kalk gemaakt van door schelpenvissers gewonnen schelpen of strandschelpen. Schelpkalk is het tegenovergestelde van steen- of kluitkalk. Bron: Wikipedia.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.